• Facebook
  • Instagram
  • Mail
شماره تعیین وقت: 22554944-021
دکتر سهیلا داور متخصص زنان پاسداران
  • صفحه نخست
  • مقالات آموزشی
  • سئوالات متداول
  • از دکتر بپرسید
  • نوبت دهی آنلاین
  • درباره ی ما
  • تماس با ما
  • جستجو کردن
۱-تهوع و استفراغ در حاملگی :

از شکایت های شایع زنان در نیمه نخست حاملگی است . تهوع و استفراغ با شدت متغیر معمولا بین اولین و دومین پریود قاعدگی فراموش شده آغاز می شود و تا هفته های ۱۴ ۱۶ حاملگی ادامه می یابد . خوردن غذاهای کم حجم در دفعات بیشتر ، دست کشیدن از غذا قبل از سیری ، روشی ارزشمند است ، داروی گیاهی زنجبیل احتمالا موثر است . علائم خفیف معمولا به تجویز B6 پاسخ می دهند.

۲-کمر درد در حاملگی :
تقریبا ۷۰ درصد زنان حامله درجاتی از کمر درد را گزراش می کنند با روشهای زیر می توان کمردرد را کاهش داد ، چمباتمه زدن ( سرپا نشستن ) به جای خم شدن در هنگام برداشتن اشیا از زمین ، حمایت پشت با بالش در هنگام نشستن و پرهیز از پوشیدن کفش های پاشنه بلند، شکایتهای مرتبط با کمر درد با پیشرفت حاملگی افزایش می یابند و در زنان چاق و در زنان دارای سابقه کمردرد شایع تر هستند . در برخی موارد درد مشکل ساز تا چند سال بعد از زایمان ادامه می یابد .

۳-واریس و همورویید در حاملگی :
فشار وریدی فمورال در زنان حامله خوابیده به پشت از ۸ میلی متر جیوه در اوایل حاملگی به ۲۴ میلی متر جیوه در ۹ ماهگی افزایش می یابد . در نتیجه زنان مستعد دچار واریسهای ساق پا می شوند که با پیشرفت حاملگی و به ویژه در صورت ایستادن طولانی مدت تشدید پیدا می کند ، درمان عموما محدود به استراحت دوره ای همراه با بالا بردن پاها ، پوشیدن جورابهای الاستیک با هر دو است .

واریسهای ولو معمولا همزمان با واریس های ساق پا دیده می شوند اما ممکن است در غیاب سایر اختلالات وریدی نیز بوجود آیند .هموروئید به معنی واریس های وریدی رکتال است و ممکن است اولین بار در دوران حاملگی با افزایش فشارهای وریدی لگنی پدیدار شوند . بی حس کننده های موضعی . نشستن در آب گرم و عوامل نرم کننده مدفوع معمولا درد و تورم را بهبود نمی بخشند .

۴-سوزش سر دل در حاملگی :
این علامت یکی از شکایتهای بسیار شایع زنان حامله است که در اثر برگشتن محتویات معده به داخل بخش تحتانی بوجود می آید .افزایش شیوع با بیشترین احتمال در اثر جابه جایی رو به بالای معده و فشردگی معده توسط رحم همراه با شل شدن اسفنکتر تحتانی مری بوجود می آید . در اکثر زنان حامله علائم خفیف هستند و با رعایت وعده های غذایی مکررتر اما کم حجم تر و پرهیز از خم شدن و صاف خوابیدن برطرف می شود ، آنتی اسیدها ممکن است بهبود قابل توجهی را ایجاد کنند .

۵٫پیکا ( هرزه خواری ) و ترشح بیش از حد بزاق در بارداری :
اشتیاق زنان حامله برای خوردن غذاهای عجیب و غریب پیکا نامیده می شود گاهی اوقات تمایل به مواد غذایی مانند یخ ، نشاسته یا خاک ، نمای غالب این اختلا را تشکیل می دهد . صاحب نظران چنین عنوان کرده اند که کمبود شدید آهن سبب شعله ور شدن این تمایل می شود .اگر چه این اشتیاق معمولا بعد از اصلاح کم خونی فقرآهن برطرف می شود ، همه زنان حامله مبتلا به پیکا دچار فقر آهن نیستند .زنان در دوران حاملگی گاهی اوقات در اثر ترشح بیش از حد بزاق دچار مشکل می شوند اگر چه معمولا غیر قابل توجه است گاهی اوقات چنین به نظر می رسد که علت آن تحریک غدد بزاقی در اثر خوردن نشاسته است .

۶-خواب و خستگی در حاملگی :
از اوایل حاملگی به بعد بسیاری از زنان از خستگی و افزایش میزان خواب شکایت می کنند این مسائله احتمالا از اثر خواب آور پروژسترون ناشی می شود ، اما تهوع و استفراغ در سه ماهه اول حاملگی و ناراحتی های عمومی ، تکرار ادرار و تنگی نفس در مراحل بعدی حاملگی ممکن است سبب تشدید آن بشود . اکثر زنان در سه ماهه سوم دچار درجاتی از اختلال خواب می شوند ، خوابهای کوتاه روزانه و مصرف دیفن هیدرامین در هنگام خواب ممکن است مفید واقع شود.

۷-افزایش ترشحات واژن در حاملگی :
زنان حامله به طور شایع دچار افزایش ترشح واژینال می شوند که در بسیای از موارد بیماری زا نیست ولی گاهی اوقات در اثر عفونت های واژینال بوجود می آید .

۸-علت حاملگی پوچ چیست؟
ساک حاملگی محتوایی است که در داخل آن بچه رشد می کند و کم کم بزرگ می شود. گاهی اوقات جنین بوجود نمی آید که اصطلاحاً به آن تخم کور می گویند. علت آن بیشتر مسائل ژنتیک است. یعنی ژنتیک و کروموزوم هایی که به صورت تصادفی اتفاق می افتد. چون همیشه وقتی که من صحبت از مسائل کروموزوم های و ژنتیک می کنم، این نگرانی را دارم که همه تصور می کنند یک مشکل جدی ژنتیک دارند و باید به مشاوره ی ژنتیک بروند وهزینه های کلان بکنند و دائم نگران این مسئله باشند که مشکل تکرار نشود. در تقسیم سلول تخم گاهی اوقات یک سری اختلالاتی بصورت کاملاً تصادفی اتفاق می افتد که کروموزوم ها و برخی از ژن ها صدمه می خورند و جنین تشکل نمی شود. این مسئله تصادفی است و تکرار شونده هم نیست که منجر به سقط می شود. این یکی از همان عللی است که باعث ایجاد سقط در سه ماهه ی اول می شود. پیش آگهی بدی برای حاملگی های بعدی ندارد و خانم ها نگران نباشند که آیا اتفاق می افتد دوباره یا خیر.

۹-خانمی چهل و دو ساله پرسیدند که قصد بارداری دارند. آیا باید آزمایش های خاصی انجام دهند و یا تحت مراقبت های دقیق تری باشند یا خیر؟
اگر سن حاملگی در موقع زایمان از سی و پنج سالگی بالاتر باشد از نظر ما جزء حاملگی های پرخطر به حساب می آید. هر چقدر سن بالاتر رود بیماری های داخلی و زمینه ای که ممکن است خانم ها پیدا کنند بیشتر می شود. مانند فشار خون و دیابت، بنابراین خانم ها باید حتماً از این نظرها کنترل شوند. یک مشاوره ی قبل از حاملگی، بررسی این قسمت ها است که باید به صورت کامل برای آنها انجام شود. در طی حاملگی نیز عوارض بیشتری منتظر این خانم ها است. من نمی خواهم ایشان را بترسانم ولی باید با چشم باز با حاملگی خود مواجه شوند. این خانم باید قبل از حاملگی حتماً یک مراجعه به دکتر زنان داشته باشد و یک بررسی از نظر بیماری های زمینه ای بر روی ایشان انجام شود. یک سری آزمایش هایی است که پزشک درخواست می کند انجام شود که از این طریق مطمئن شود بیماری زمینه ای وجود ندارد. در طی حاملگی نیز اگر تحت کنترل دقیق بشوند با توجه به عوارضی که ریسک آن در این خانم ها بیشتر است مورد توجه قرار می گیرند. باید جنین ایشان بررسی شود چون ریسک یک سری از ناهنجاری های کروموزومی این افراد بیشتر است.

۱۰٫من در ماه سوم حاملگی هستم و قرص کاربامازپین مصرف می کنم آیا این قرص عوارضی دارد یا خیر؟
همه چیز عارضه دارد. کاربامازپین برای این خانم لازم است و مسلماً به دلیل خاصی برای ایشان تجویز شده است. و آن دلیل زمینه ای اگر ایشان احیاناً داروی خود را قطع کنند برای جنین بسیار خطرناک تر است از اینکه این دارو را استفاده کنند. بنابراین در کفه ی ترازو کاربامازپین بسیار کم خطر تر از بیماری زمینه ای ایشان است. بنابراین حتماً باید داروی خود را ادامه دهند. مسلماً با نظر پزشک این دارو را مصرف می کنند. عارضه های آن بسیار کم است. یعنی انسان ترجیح می دهد نود و پنج تا نود و شش درصد بدون عارضه را در نظر بگیرد تا دو درصد عارضه ی موجود را. عارضه ی این دارو به صورت نادر ممکن است روی جنین اتفاق بیفتد. ولی جزء داروهای خوبی است که برای افرادی که مشکل دارند می توان در دوره ی حاملگی تجویز کرد. بنابراین حتماً باید استفاده کنند و مطلقاً نگران جنین خود نباشند.

۱۱-من در هفته ی هفدهم بارداری هستم آیا سونوگرافی سه بعدی برای جنین من ضرری دارد یا خیر؟
سونوگرافی که به صورت معمولی اتفاق می افتد خطر اثبات شده ای برای جنین ندارد. مطالعه شده که در موش ها یک سری عوارضی بوجود آمده ولی قابل تعمیم به انسان نبوده است. در خیلی از کشورها با هر ملاقات با پزشک که در بیست و هشت هفته ی اول هر ماه صورت می گیرد، در کنار معاینات یک سونوگرافی نیز انجام می شود. ولی در مورد سونوگرافی سه بعدی چون مدت زمانی که برای جنین صرف می شود تا سونوگرافی انجام شود و در برخی موارد ممکن است انرژی زیادی به جنین برسد، هنوز در مورد سلامت بودن آن خیلی مطمئن نیستیم. بنابراین من توصیه نمی کنم که به صورت روتین برای مریض ها انجام شود. سونوگرافی سه بعدی شاید اطلاعات ریز زیادی به مریض ها ندهد. ممکن است یک سری ناهنجاری های خیلی کوچک را نشان دهد. که نشان دادن آن هیچ کمکی به مریض نمی کند مگر اینکه تا آخر حاملگی فرد را نگران کند. مثلاً شکاف کام که عارضه ی خطرناکی نیست و بعد از اینکه بچه نیز به دنیا بیاید کاملاً قابل درمان است. که اگر با سونوگرافی سه بعدی آن را تشخیص ندهند و بعد از به دنیا آمدن بچه متوجه آن شوند و اقدامات لازم را برای آن انجام دهند نیز مسئله ای نیست.

۱۲-آیا کمردرد در حاملگی طبیعی است یا خیر؟
این مسئله ای است که ممکن است از اول حاملگی اتفاق بیفتد و معمولاً خانم ها را نگران می کند. علت دردهای کمر و زیر شکم که ممکن است خانم ها داشته باشند،یک مقدار زیاد آن به دلیل هورمون هایی است که در حاملگی آزاد می شود. این هورمون ها مفاصل را شل می کنند.بنابراین مفاصل در ستون فقرات شل می شود. گودی کمر یک مقدار زیاد تر می شود. این شلی لازم است که در بدن اتفاق بیفتد چرا که اگر بدن یک محیط استخوانی خیلی خشک باشد عملاً قدرت تطبیق در این سایز فزاینده و بزرگ شونده ی رحم نخواهد داشت. بنابراین قاعدتاً باید تمام استخوان های بدن این انعطاف پذیری را داشته باشند و بتوانند تغییر موقعیت دهند تا قادر باشند محتوای بزرگ شونده ی حاملگی را در خود جا دهند. طبیعی است که عارضه ی آن کمردرد است. برای برخی از افراد متأسفانه این کمردرد خیلی شدید است. بخصوص افرادی که زمینه ای در ستون فقرات خود دارند. مثلاً فرد قبلاً گودی کمر دارد به این صورت تشدید می شود و ممکن است برای او آزار دهنده باشد. مریض ها باید یک مقدار استراحت بیشتر داشته باشند. کفش های تخت نپوشند. خانم ها به محض اینکه حامله می شوند کفش خود را تخت می کنند. کفش باید دو یا سه سانت پاشنه ی پهن داشته باشد که نقطه ثقل بدن را یک مقدار به طرف جلو خم کند. طبیعتاً در این صورت گودی کمر را یک مقدار اصلاح می کند. گاهی اوقات کمربند های خاصی است که با نظر همکاران ارتوپد برای مریض ها توصیه می شود. بستن شکم نیز یک مقدار به مریض ها کمک می کند. دردهایی که در زیر شکم بوجود می آید به خاطر بزرگ شدن سایز رحم است. رباط هایی که در اطراف رحم است کشیده می شود. خیلی از خانم ها وقتی درد را احساس می کنند می گویند که درد زیر شکم و داخل بدن ما تیر می کشد. این درست مسیر همان دو رباطی است که در دو طرف رحم است که در حاملگی کشیده شده و بزرگ و ضخیم می شود. بخصوص زمانی که خانم ها حرکت می کنند و در نیمه ی دوم حاملگی این مشکل را دارند. به خانم ها باید این اطمینان را داد که مشکل خاصی نیست. این عارضه ای است که به صورت طبیعی اتفاق می افتد و باید آن را تحمل کرد.

۱۳-من در حاملگی اول خود دچار مسمومیت حاملگی شدم و در ماه هفتم بچه را بیرون آوردند. می خواستم بدانم چکار کنم که در حاملگی بعدی دچار این مشکل نشوم ؟
مسمومیت حاملگی، فشار خونی است که در طول حاملگی ایجاد می شود و افزایش پیدا می کند. البته هم زمان با دفع پروتئین که ما این اصطلاح را برای آن بکار می بریم. مسمومیت حاملگی یکی از عوارض خیلی بد حاملگی است. که خوشبختانه در درصد کمی از خانم ها اتفاق می افتد. چیزی حدود پنچ تا ده درصد خانم ها ممکن است این مشکل را پیدا کنند. یکی از ویزیت های با فواصل خاص توسط پزشک همین است که بتوانیم متوجه شویم که در خانم اتفاق می افتد یا خیر. فشار خون افزایش پیدا می کند و به دنبال آن دفع پروتئین ظاهر می شود. با اینکه یکی از معضلات بسیار مهم پزشکی است اما علت واقعی آن هنوز مشخص نیست. به همین دلیل ما فقط سعی می کنیم که آن را کنترل کنیم و مطابق با علائم مریض، اقداماتی را که نیاز دارد انجام دهیم. به نظر می رسد که خیلی به موقع برای این خانم اقدام صورت گرفته است. ما ناچارهستیم وقتی فشار خون خیلی افزایش پیدا کرد بچه را زودتر بیرون بیاوریم. چون حاملگی عامل ایجاد این مشکل است و تنها درمان آن ختم حاملگی است. یعنی باید بچه را سریع بیرون آورد تا مادر را از شرایط بحرانی نجات دارد. در این صورت جنین را نیز از شرایط بحرانی نجات داده ایم. چون هر لطمه ای مادر بخورد طبیعتاً جنین او نیز لطمه خواهد خورد. حتی اگر جنین مانند بچه ی ایشان نارس باشد باید آن را سریع بیرون آورد. برای پیشگیری آن هنوز راه درستی پیشنهاد نشده است. یک سری راه هایی مانند استفاده از آسپرین با دوز کم پیشنهاد می شود. در طی حاملگی برای خیلی از مریض ها این دارو داده می شود. کلسیم برای بسیاری از مریض ها تجویز می شود. این دوتنها داروها و مکمل هایی هستند که می توان برای پیشگیری از مسمومیت حاملگی از آن استفاده کرد. این خانم در حاملگی بعدی یک مقدار ریسک بالاتری نسبت به افراد عادی دارند. ولی نباید خیلی نگران باشند. باید فقط در حاملگی دقیق کنترل شوند. من پیشنهاد می کنند که آسپرین با دوز پایین در حاملگی خود استفاده کنند. کلسیم را به عنوان مکمل استفاده کنند. به احتمال بسیار زیاد این خانم مبتلا نخواهند شد و نباید نگران باشند. درست است که یک مقدار ریسک بالاتر است ولی معمولاً تکرار نمی شود. در آینده نیز خانم باید همچنان از لحاظ فشار خون چک شوند که فشار خون بالا برای ایشان باقی نمانده باشد.

۱۴-کسانی که سرکلاژ انجام می دهند چه مراقبت هایی را باید داشته باشند؟
سرکلاژ یا دوختن دهانه ی رحم فقط باید در مواردی استفاده شود که دهانه ی رحم نارسا باشد. بافت گردن رحم بافت بسیار محکمی است به طوری که اصلاً نمی گذارد وقتی که سایز رحم بزرگ می شود، باز شود. این استحکام زیاد جلوی دفع جنین را می گیرد. وقتی گردن رحم نارسا است آن را می دوزند و با نخ این استحکام را به آن باز می گردانند. در خانمی که سرکلاژ انجام می شود طبیعتاً باید یک مقدار فعالیت های او محدود شود. ولی اصلاً استراحت مطلق نیاز ندارد.

آدرس مطب پاسداران

اینستاگرم دکتر سهیلا داور

اینستاگرام اطلاعات نا معتبر را بازگرداند. مرا دنبال کن!

تعیین وقت

مطب پاسداران:
تهران، پاسداران، مرکز خرید پاسداران، طبقه 2 واحد 1

تلفن:
021-22554944

مطب 17 شهریور:
تهران، 17 شهریور، نبش کوچه سرحدی، ساختمان پزشکان، طبقه2

تلفن:
021-33340288

ساعت تماس تلفنی برای تعیین وقت(به جز مواد اورژانسی):
صبح ها:
9 الی 12
عصر ها:
16 الی 19

 

 

درباره ی دکتر سهیلا داور

دکتر سهیلا داور متخصص زنان و زایمان و نازایی و فارغ التحصیل از دانشگاه تهران با حدود سی سال تجربه می باشد،وی با تجربه ای چند ساله در زمینه زنان، زایمان و نازایی تخصص و تجربه ی خود را در اختیار مراجعین محترم قرار داده و پیشینه ی کاری ایشان سرشار از تولد نوزادانی است که بدون هیچ مشکل و یا تشخیص اشتباه به دنیا آمده اند .

© کپی رایت - دکتر سهیلا داور متخصص زنان پاسداران
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
حرکت به بالا